• Schuilhutten langs de mooiste fiets- en wandelpaden van de Kempen…

  • Weetjes

  • In navolging op de plaatsing van deze schuilhutten, gaan andere gemeenten nu ook aan de slag met het plaatsen van dergelijke hutten, geïnspireerd op het model van het Land van de Zaligheden.

    Voor de fietsers en wandelaars een welkome rustplek in de prachtige Kempen. Zodat het zelfs met het grillige Hollandse weertje goed toeven is in de omgeving.

    Aan de rechterzijde van deze pagina kunt u een PDF-bestand van een fietsroute downloaden. Wij wensen u veel zit- en schuilplezier toe!

Kenmerkend . . .

  • Gemeenten Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden
  • Ruim 30 hutten om in te rusten en schuilen
  • Natuurlijke vorm, passend in het landschap
  • Fietsroute te downloaden via deze website
Logo Banken en Hutten Banken en Hutten Banken en Hutten Banken en Hutten Banken en Hutten Banken en Hutten Banken en Hutten Banken en Hutten Banken en Hutten Banken en Hutten Banken en Hutten Fietstocht Banken en Hutten

Banken en Hutten

Home   >   Banken en Hutten

Verspreid over het landschap in de gemeenten Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden staan in totaal drieëndertig schuilhutten. Mooie houten parasols met zitstobben waar de vermoeide fietser of wandelaar even op adem kan komen en van het uitzicht kan genieten. De plaatsing van de schuilhutten is gebeurt op initiatief van de projectgroep gebiedsinrichting van het Land van de Zaligheden. In aanvang zijn er op de wandel- en fietsknooppunten routes diverse bankjes en picknicksets geplaatst.

De Kempen is een gebied met een overvloed aan fietspaden en wandelroutes. De eerste schuilhut kwam in Reusel aan het Pannenven te staan. Het bleek een succes; en in de loop der tijd is het aantal schuilhutten uitgebreid. In totaal staan er vierentwintig schuilhutten die geplaatst zijn in opdracht van het Land van de Zaligheden en nog negen die op particulier initiatief geplaatst zijn bij diverse leden, waaronder Landgoed de Biestheuvel en de Buitenman.

Vormgeving

Het idee van een schuilhut was niet nieuw, de vormgeving van deze hutten wel. De parasolvorm werd bedacht door de projectgroep, vanwege het feit dat deze vorm heel natuurlijk is en goed past in de omgeving. Houthandel Jan van Dal heeft de hutten verder vormgegeven en gemaakt. De plaatsing van de hutten is gebeurd door de lokale WVK-Groep in overleg en in samenwerking met de gemeentes. Financiering is geregeld in de vorm van subsidies van dezelfde gemeentes, Provincie Noord-Brabant en de ANWB.

Locaties

Midden 2011 werd de laatste schuilhut geplaatst en de locatie werd veelal in overleg met buurtschappen of omwonenden bepaald. Uiteraard dichtbij de fiets- en wandelpaden. Er is inmiddels een fietsroute (via deze website te downloaden: klik rechts op de afbeelding) die precies langs alle schuilhutten loopt. Zo’n fietstocht is prima te maken, ook met regenachtig weer: er zijn schuilplaatsen genoeg!

Milieuvriendelijke materialen

Het materiaal dat gebruikt is voor de schuilhutten is acaciahout. Dat is een Europees hardhout dat maar heel langzaam vergaat en niet behandeld hoeft te worden met chemicaliën. Acaciahout is heel grillig en splintert snel; daarom is het niet te gebruiken voor de houthandel om bijvoorbeeld kozijnen van te maken. Maar voor schuilhutten leent het zich dus uitstekend omdat die grillig en natuurlijk van vorm zijn. Het binnenframe van de hutten is gemaakt van niet gegalvaniseerd ijzer; dat roest dus wel maar zal zeker járen meegaan. Het ijzer geeft de hutten hun stevigheid; een klein stormpje moeten de schuilhutten wel kunnen doorstaan.

Reis dus onbekommerd door het Land van de Zaligheden en geniet van deze fijne onderkomens!

Schuilhutten langs de mooiste fiets- en wandelpaden van de Kempen. Download hieronder de fietsroute!
Fietstocht Banken en Hutten
wegwijzer-leus
wegwijzer
 

Zwembaden in het Land van de Zaligheden

Zwembad De Albatros, Postakkers 74, Eersel | Recreatiepark Ter Spegelt, Postelseweg 88, Eersel. | E3-strand, Buivensedreef 10, Eersel | Zwemband Beekdal, Putterstraat 10, Vessem | Natuurzwembad de Spartelvijver, Weeldsedijk, Hooge Mierde | Binnenzwembad ’t Strumke, Wellenseind 7, Lage Mierde | Zwembad De Smachtenbocht, Bossingel 3, Bladel | Subtropisch waterparadijs Het Vennenbos, Schouwberg 7, Hapert | Zwemparadijs de Kemervennen, Kempervennendreef 8, Westerhoeven

Adresgegevens en openingstijden

VVV Reusel-De Mierden, Kerkplein 69, 5541 KB Reusel – 0497 642523 – vvvreusel-demierden.nl – Ma t/m vr 10.00-16.00u, za 10.00-13.00u | VVV Bladel, Markt 21a, 5531 BC Bladel – 0497 381750 – vvvbladel.nl – Ma t/m vr 10.00-16.00u, za 10.00-13.00u | VVV Eersel, Markt 30a, 5521 AN Eersel – 0497 513163 – vvveersel.nl – Ma t/m vr 9.30-17.00u, za 9.30-16.00u | VVV Bergeijk, Domineestraat 8a, 5571 EJ Bergeijk – 0497 558580 – vvvbergeijk.nl – Ma t/m vr 9:30–12:30u en 13:30–16:30u, za 9:30–13:30u

Fietsen in het Land van de Zaligheden

Land van de Zaligheden heeft mooie natuur en het uitgebreide netwerk van uitstekende fiets- en wandelpaden zorgt voor een ontspannen en gezond dagje uit. Het fietsroutenetwerk sluit zelfs naadloos aan op het netwerk in België en andere delen van Brabant. Het gebied heeft een rijke historie met vele verhalen over de Acht Zaligheden (de typische kempendorpen), Teuten en de contente mens.
Meer over fietsroutes | Banken en Hutten fietsroute

Musea (klik link voor meer info)

De musea: Radiomuseum, Grenscafé & Smokkelmuseumke, Streekmuseum De Acht Zaligheden, Nationaal Varkensmuseum ’t Rundal, Museum de bewogen jaren, Bezoekerscentrum Teutenhuis/Eichamuseum, De Ploeg, Bakkerijmuseum De Grenswachter, Poppenmuseum Chatelaine, Bromfietsen- en fietsenmuseum, Alfra doseer- en weegmuseum, Heemkamer Pladella Villa, Graanmolen.
Adresgegevens musea – klik hier

Galeries (klik link voor meer info)

De galeries uit het Land van de Zaligheden: Zorgatelier Buiten, Galerie Peters, Roijmans Bronzen Sculpturen, Marrin Fashion & Art, Cultureel Centrum De Muzenval, Galerie Versmissen, De Boekenlegger, Lijstenmakerij/kunsthandel van Antwerpen, Atelier en Beeldentuin Beeld en Tuin, ArtGallery Maria van Iersel, Galerie de Kunstkamer, Galerie de Kort.
Adresgegevens galeries – klik hier

Eten en drinken

In het Land van de Zaligheden kunt u op tal van mooie plaatsen genieten van (culinaire) streekgerechten en bijzondere dranken. Bovendien zijn er vele mogelijkheden om aangenaam te overnachten. Ga naar het ledenoverzicht, klik en bekijk wie onze leden zijn en wat zij zoal te bieden hebben. Ook buiten het seizoen.

volg os op twitter facebook youtube
Erkend Kempen Goed De Brabantse Kempen
webdesign & dev.: xplora