Historie en doelstelling vereniging en stichting

Home   >   Algemeen   >   Historie

Sinds een aantal jaren werken overheid en provincie aan een reconstructie van het platteland. Aanleiding hiertoe zijn allereerst economische veranderingen. Boerenbedrijven zien zich genoodzaakt hun bedrijven, door regelgeving en ziektes als de varkenspest, aan te passen. Daarbij komt dat door maatschappelijke ontwikkelingen de leefbaarheid in kleinere kernen afneemt. Als laatste komt door regionale en Europese wetgeving de ruimtelijke inrichting als water, natuur, landschap en milieu in beeld.

Daarom is er een reconstructiewet opgezet met een verdeling in negen reconstructiegebieden. Deze wet dient nu uitgevoerd te worden met de mensen die er wonen en werken. Een van deze gebieden is Beerze-Reusel (Hilver, Oirschot en de Zaligheden).

De gemeente, het MKB, het SRE en Recreatie en Toerisme nemen deel in de uitvoering van deze wet vanuit het Streekhuis Beerze-Reusel, voorlopig nog in Hilvarenbeek en binnenkort vanuit Middelbeers (midden in het gebied). Vanuit deze ontwikkelingen is de Vereniging en Stichting Land van de Zaligheden opgestart.

Door gezamenlijk en zelf actief mee te ontwikkelen willen we de bezoekersmarkt (o.m. recreatie, toersime, middenstand e.d.) binnen het gebied stimuleren cq. promoten. Het VVV vervult hierin al een belangrijke functie. Er zijn echter meer mogelijkheden. Het is dus goed de handen ineen te slaan, zodat kennis, gelden en contacten worden benut.

De kracht van de nieuwe vereniging Het land van de zaligheden is dat het een organisatie is van onderuit met onderlinge contacten in de hele provincie. Het uitvoeringsorgaan zorgt voor meer dynamiek en levendigheid in de Kempen, begeleidt productontwikkeling en netwerkverbetering. Samenwerking met de gemeenten, de provincie en mensen uit de streek, blijft een belangrijke factor. Het is de bedoeling dat het ledenaantal wordt vergroot en een toegevoegde waarde biedt aan bovenstaande doelstelling. Stukjes winst vloeien terug in de vereniging om bijvoorbeeld de website te ontwikkelen. Basisuitgangspunten zijn winstgevende contacten en activiteiten.

Het Huis van de Brabantse Kempen

Het Huis van de Brabantse Kempen ondersteunt deze “landen”. Dit huis heeft een adviesfunctie en er is een kennisloket. Projectmedewerkers ondersteunen niet alleen op het gebied van recreatie en toerisme maar begeleiden bij onderlinge contacten met onder andere onderwijsinstellingen, andere ondernemers en maatschappelijk organisaties. Zie: http://www.brabantsekempen.eu/nl en www.kennisloket.nl

Hilvarenbeek

Een vergelijkbare club is in Hilvarenbeek gestart in 2004. Meer informatie hierover is te vinden op de www.landvandehilver.nl. Deze website geeft een goed beeld van de vele mogelijkheden op dit gebied. Daarnaast is het ‘Land van Oirschot’ opgericht en staat een samenwerking met deze ‘landen’ op de agenda.

Volop plezier in het Land van de Zaligheden

Land van de Zaligheden - De deur is nooit op slot...

wegwijzer-leus
wegwijzer
 

Zwembaden in het Land van de Zaligheden

Zwembad De Albatros, Postakkers 74, Eersel | Recreatiepark Ter Spegelt, Postelseweg 88, Eersel. | E3-strand, Buivensedreef 10, Eersel | Zwemband Beekdal, Putterstraat 10, Vessem | Natuurzwembad de Spartelvijver, Weeldsedijk, Hooge Mierde | Binnenzwembad ’t Strumke, Wellenseind 7, Lage Mierde | Zwembad De Smachtenbocht, Bossingel 3, Bladel | Subtropisch waterparadijs Het Vennenbos, Schouwberg 7, Hapert | Zwemparadijs de Kemervennen, Kempervennendreef 8, Westerhoeven

Adresgegevens en openingstijden

VVV Reusel-De Mierden, Kerkplein 69, 5541 KB Reusel – 0497 642523 – vvvreusel-demierden.nl – Ma t/m vr 10.00-16.00u, za 10.00-13.00u | VVV Bladel, Markt 21a, 5531 BC Bladel – 0497 381750 – vvvbladel.nl – Ma t/m vr 10.00-16.00u, za 10.00-13.00u | VVV Eersel, Markt 30a, 5521 AN Eersel – 0497 513163 – vvveersel.nl – Ma t/m vr 9.30-17.00u, za 9.30-16.00u | VVV Bergeijk, Domineestraat 8a, 5571 EJ Bergeijk – 0497 558580 – vvvbergeijk.nl – Ma t/m vr 9:30–12:30u en 13:30–16:30u, za 9:30–13:30u

Fietsen in het Land van de Zaligheden

Land van de Zaligheden heeft mooie natuur en het uitgebreide netwerk van uitstekende fiets- en wandelpaden zorgt voor een ontspannen en gezond dagje uit. Het fietsroutenetwerk sluit zelfs naadloos aan op het netwerk in België en andere delen van Brabant. Het gebied heeft een rijke historie met vele verhalen over de Acht Zaligheden (de typische kempendorpen), Teuten en de contente mens.
Meer over fietsroutes | Banken en Hutten fietsroute

Musea (klik link voor meer info)

De musea: Radiomuseum, Grenscafé & Smokkelmuseumke, Streekmuseum De Acht Zaligheden, Nationaal Varkensmuseum ’t Rundal, Museum de bewogen jaren, Bezoekerscentrum Teutenhuis/Eichamuseum, De Ploeg, Bakkerijmuseum De Grenswachter, Poppenmuseum Chatelaine, Bromfietsen- en fietsenmuseum, Alfra doseer- en weegmuseum, Heemkamer Pladella Villa, Graanmolen.
Adresgegevens musea – klik hier

Galeries (klik link voor meer info)

De galeries uit het Land van de Zaligheden: Zorgatelier Buiten, Galerie Peters, Roijmans Bronzen Sculpturen, Marrin Fashion & Art, Cultureel Centrum De Muzenval, Galerie Versmissen, De Boekenlegger, Lijstenmakerij/kunsthandel van Antwerpen, Atelier en Beeldentuin Beeld en Tuin, ArtGallery Maria van Iersel, Galerie de Kunstkamer, Galerie de Kort.
Adresgegevens galeries – klik hier

Eten en drinken

In het Land van de Zaligheden kunt u op tal van mooie plaatsen genieten van (culinaire) streekgerechten en bijzondere dranken. Bovendien zijn er vele mogelijkheden om aangenaam te overnachten. Ga naar het ledenoverzicht, klik en bekijk wie onze leden zijn en wat zij zoal te bieden hebben. Ook buiten het seizoen.

volg os op twitter facebook youtube
Erkend Kempen Goed De Brabantse Kempen
webdesign & dev.: xplora