• Streekmuseum de Acht Zaligheden ligt in Eersel…

 • Weetjes

 • In 1964 organiseerde Piet Kwinten in een oud Eersels boerderijtje, “De Molshoop” aan Het Hint, een expositie van oude meubelen en gebruiksvoorwerpen. Het enthousiast geworden gemeentebestuur was bereid ‘De Molshoop’ zodanig te verbouwen en te restaureren dat het als museum zou kunnen dienen. De autoriteiten hadden echter inmiddels besloten de provinciale weg aan te leggen wat roet in het eten gooide.

  Piet Kwinten opperde de mogelijkheid een oudheidkamer in te richten op de zolder van het gemeentehuis. Dat advies werd opgevolgd. Zelf trad Kwinten op als conservator, nota bene tot zijn zeventigste verjaardag. Meer dan tien jaar lang heeft de Oudheidkamer ook een collectie archeologische voorwerpen van het Noordbrabants Museum te ‘s-Hertogenbosch in bruikleen gehad.

Kenmerkend . . .

 • Het leven in en om de boerderij
 • De boerderij te zien als bedrijf
 • De overheersende invloed van het geloof
 • Bloemen- en kruidentuin, oude volksspelen
Activiteiten Galeries-Musea
Kempische langgevelboerderij Goot Museum de Acht Zaligheden Streekmuseum Kruidentuin Acht Zaligheden

Museum de Acht Zaligheden

Home   >   Leden   >   Museum de Acht Zaligheden

Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel is in 2014 door de ANWB-leden verkozen tot Leukste uitje van Noord-Brabant. Het museum laat de bezoeker kennis maken met het wonen, werken en leven van de Kempische mens in de periode 1850-1960. In 2014 heeft de museumboerderij een grote verbouwing ondergaan. Het museum is uitgebreid met een museale zolder. Deze is bereikbaar met een trap en lift. Op de zolder ziet u middels objecten en filmbeelden de agrarische ontwikkeling van de Kempen.

Het woongedeelte van de boerderij is ingericht zoals gebruikelijk was in de jaren dertig van de 20ste eeuw. In de vroegere koeienstal kunt u objecten bezichtigen uit eigen collectie aan de hand van 4 thema’s; Onderwijs-Hygiëne-Geloof-Warmte en Licht. Dit alles kun je op een interactieve wijze beleven.

In de oude binnenschuur zijn het gehele jaar door wisselende tentoonstellingen te zien. In de grote buitenschuur is een verzameling van vooral handgereedschap dat de boer moest helpen zonder de hulp van machines het land te bewerken, er zijn werkplaatsen ingericht om verschillende beroepen zoals die van klompenmaker, timmerman, wagenmaker, smid en kuiper uit te beelden. Er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de sigarenindustrie die erg belangrijk geweest is voor de streek.

Boomgaard en prachtige kruidentuin

In het Speulhuis en buiten kunt u de oude volksspelen beleven zoals beugelen en kegelen. Speciaal voor de jeugd staan er leerzame, technische spellen opgesteld. Ook het buitengebeuren is voor de bezoeker zeker de moeite waard. Er is een oude boomgaard, een ouderwetse bloemenhof, een moestuin en een veld met oude landbouwgewassen. Heel uniek is de prachtige kruidentuin, met de kruiden ingericht naar het gebruik. Zowel het gehele museum als de museumtuin zijn prima bereikbaar voor minder validen.

Zoals u ziet is er bij het museum van alles te zien en te beleven. Breng ook een bezoek en laat je verrassen!

Het museum heeft diverse arrangementen samengesteld, o.a.

1. Wandelen met de contente mens (wandelroute)
2. Smokkelwandeling (wandelroute)
3. Teutenroute, Smokkelroute, Landlopersroute, Rijke Oogst van Schrale Grond, Kerken en Kapellekesroute Brabantse Kempen (bustochten)
4. Rondje Eersel (Fietstocht langs de parels van Eersel)

Het museum organiseert het gehele jaar door leuke evenementen:

 • Kunstmarkt (april)
 • Brood en Spelendag (juni)
 • Natuurmarkt (oktober)
Cultuur Historisch Museum voor de Kempen

Algemene info

Museum de Acht Zaligheden

Adres

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur. Zaterdag en zondag 13.00 -17.00 uur. 1e kerstdag, Nieuwjaarsdag, Carnavalszaterdag en Carnavalszondag gesloten.

Voorzieningen

Geen info

Mogelijkheden

Geen info

www.achtzaligheden.nl

Googlemaps en route

Kapelweg 2, Eersel


wegwijzer-leus
wegwijzer
 

Zwembaden in het Land van de Zaligheden

Zwembad De Albatros, Postakkers 74, Eersel | Recreatiepark Ter Spegelt, Postelseweg 88, Eersel. | E3-strand, Buivensedreef 10, Eersel | Zwemband Beekdal, Putterstraat 10, Vessem | Natuurzwembad de Spartelvijver, Weeldsedijk, Hooge Mierde | Binnenzwembad ’t Strumke, Wellenseind 7, Lage Mierde | Zwembad De Smachtenbocht, Bossingel 3, Bladel | Subtropisch waterparadijs Het Vennenbos, Schouwberg 7, Hapert | Zwemparadijs de Kemervennen, Kempervennendreef 8, Westerhoeven

Adresgegevens en openingstijden

VVV Reusel-De Mierden, Kerkplein 69, 5541 KB Reusel – 0497 642523 – vvvreusel-demierden.nl – Ma t/m vr 10.00-16.00u, za 10.00-13.00u | VVV Bladel, Markt 21a, 5531 BC Bladel – 0497 381750 – vvvbladel.nl – Ma t/m vr 10.00-16.00u, za 10.00-13.00u | VVV Eersel, Markt 30a, 5521 AN Eersel – 0497 513163 – vvveersel.nl – Ma t/m vr 9.30-17.00u, za 9.30-16.00u | VVV Bergeijk, Domineestraat 8a, 5571 EJ Bergeijk – 0497 558580 – vvvbergeijk.nl – Ma t/m vr 9:30–12:30u en 13:30–16:30u, za 9:30–13:30u

Fietsen in het Land van de Zaligheden

Land van de Zaligheden heeft mooie natuur en het uitgebreide netwerk van uitstekende fiets- en wandelpaden zorgt voor een ontspannen en gezond dagje uit. Het fietsroutenetwerk sluit zelfs naadloos aan op het netwerk in België en andere delen van Brabant. Het gebied heeft een rijke historie met vele verhalen over de Acht Zaligheden (de typische kempendorpen), Teuten en de contente mens.
Meer over fietsroutes | Banken en Hutten fietsroute

Musea (klik link voor meer info)

De musea: Radiomuseum, Grenscafé & Smokkelmuseumke, Streekmuseum De Acht Zaligheden, Nationaal Varkensmuseum ’t Rundal, Museum de bewogen jaren, Bezoekerscentrum Teutenhuis/Eichamuseum, De Ploeg, Bakkerijmuseum De Grenswachter, Poppenmuseum Chatelaine, Bromfietsen- en fietsenmuseum, Alfra doseer- en weegmuseum, Heemkamer Pladella Villa, Graanmolen.
Adresgegevens musea – klik hier

Galeries (klik link voor meer info)

De galeries uit het Land van de Zaligheden: Zorgatelier Buiten, Galerie Peters, Roijmans Bronzen Sculpturen, Marrin Fashion & Art, Cultureel Centrum De Muzenval, Galerie Versmissen, De Boekenlegger, Lijstenmakerij/kunsthandel van Antwerpen, Atelier en Beeldentuin Beeld en Tuin, ArtGallery Maria van Iersel, Galerie de Kunstkamer, Galerie de Kort.
Adresgegevens galeries – klik hier

Eten en drinken

In het Land van de Zaligheden kunt u op tal van mooie plaatsen genieten van (culinaire) streekgerechten en bijzondere dranken. Bovendien zijn er vele mogelijkheden om aangenaam te overnachten. Ga naar het ledenoverzicht, klik en bekijk wie onze leden zijn en wat zij zoal te bieden hebben. Ook buiten het seizoen.

volg os op twitter facebook youtube
Erkend Kempen Goed De Brabantse Kempen
webdesign & dev.: xplora