Volledig gebruik kunnen maken van alle zintuigen zorgt ervoor dat we optimaal kunnen genieten van alles wat we om ons heen zien, horen, voelen en ruiken. Ons reukvermogen is een enorm complex en gevoelig systeem.  Geuren worden opgeslagen in onze hersenen en vaak geassocieerd met bepaalde situaties, levensgebeurtenissen of zelfs andere mensen. Zonder dat we het vaak beseffen zijn geuren om ons heen bepalend voor onze stemming. Wanneer het reukvermogen niet of minder goed functioneert, belemmert dit ons in onze dagelijks activiteiten.

Geen of vrijwel geen geuren herkennen

Problemen met het reukvermogen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Vaak zijn deze medisch van aard, maar het uitvallen van het reukvermogen kan ook een psychisch effect zijn, bijvoorbeeld na een traumatische ervaring. Hoofdletsel en aandoeningen aan de luchtwegen zijn echter in de meeste gevallen de oorzaak. Het uitvallen van het reukvermogen kan tijdelijk zijn of chronisch van aard zijn. 

Mensen die problemen hebben met het reukvermogen kunnen methoden gebruiken om het reukvermogen weer te activeren of te trainen op het herkennen van geuren. Hiervoor worden met name de geuren roos, citroen, eucalyptus en kruidnagel gebruikt. Een manier om deze middelen te gebruiken is de dos medical reuk training. Hierbij moet je niet denken aan een bijeenkomst waar je leert hoe je moet ruiken, maar aan een middel waarin alle vier de geuren gebruikt worden en dat je gewoon thuis zelfstandig kunt gebruiken.

Hoe werkt de dos reuk training?

Wanneer je problemen hebt met het herkennen van geuren en je wilt je reukvermogen verbeteren, dan kun je de dos reuk training gebruiken. Dit is een van de weinige methoden die beschikbaar is voor het trainen van je reukvermogen. Wanneer je deze training gebruikt, dien je tussen de 12 en 24 weken lang dagelijks twee keer per dag gedurende een specifiek en ontspannen moment te ruiken aan de vier geuren. Vaak wordt deze training geadviseerd na een bezoek aan een KNO-arts. Hij of zij kan je dan aanbevelen om een training van 12 of juist de training van 24 weken te volgen. 

Volg je de training 24 weken, dan zul je in de tweede serie van 12 weken,  dus week 13 tot en met week 24, een andere geurset gebruiken dan in de eerste twaalf weken. Hoewel er flink wat onderzoek is gedaan naar de effecten van de training en deze zeker bij veel mensen effectief is, zal dit echter niet bij iedereen het geval zijn. De dos geur training kun je na een bezoek aan de KNO-arts bij een aantal gespecialiseerde webwinkels aanschaffen.