Het is tegenwoordig niet zo gek om van levensstijl te verwisselen. Veel mensen maken goede voornemens voor het nieuwe jaar maar houden zich daar vaak niet aan. Een aanpassing maken in je gedrag is veel makkelijker als het vanuit jezelf komt en niet gepaard gaat met een verplichte tijd voor verandering. Wel kan het helpen om medestanders te hebben die ook de verandering aangaan. Maar waarom veranderen we onze levensstijl eigenlijk?

Goed voor de gezondheid

Vaak is een verandering in de levensstijl nodig voor de gezondheid. Dit kan uit noodzaak zijn of uit eigen initiatief. In de westerse wereld liggen de verleidingen en gemakken altijd op de loer. Even wat lekkers afhalen in plaats van zelf ‘s avonds nog in de keuken staan. We doen met de auto boodschappen in plaats van met de fiets. En uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 80% van de westerse mensen altijd gedehydrateerd is. Een verandering in de levensstijl kan dus heel klein zijn, zoals het voornemen om standaard 2 liter water te drinken. Maar ook groot zoals het implementeren van een ander dieet en regelmatige beweging.

Blijf scherp

Door onze levensstijl te blijven evalueren, blijven we scherp op onszelf en de omgeving. Daarnaast kan het resultaat van een veranderde levensstijl er ook voor zorgen dat we ons meer gemotiveerd voelen om door te zetten of nog een stapje verder te gaan. Het idee van een levensstijl is niet dat je het een paar weken doet maar dat het je gewone manier van de dag spenderen wordt. Push jezelf ook niet te hard en let op je grenzen. Daarnaast kan een keertje gemak of een traktatie natuurlijk wel maar het moet niet de norm, ofwel de levensstijl worden.

Een voorbeeld

Zelf heb ik een tijdje geleden een elektrische herenfiets gekocht. Hiermee rijd ik iedere dag naar mijn werk. Niet alleen bespaar ik op die manier geld doordat ik geen benzine meer hoef te kopen, ook pak ik iedere dag mijn beweging en ben ik minstens een uur per dag buiten. Dat zijn wel meer dan twee vliegen in één klap. Daarnaast is fietsen beter voor het milieu. Met een elektrische fiets dames heb je al die voordelen zonder dat je er lang over doet om op de plaats van bestemming te komen. Wil je ook een element in je levensstijl aanpassen, dan raad ik zeker de aanschaf van een elektrische fiets aan als eerste stap. Een verantwoordelijker en gezonder leven was nog nooit zo makkelijk en leuk.