Het drinken van wijn is iets dat veel mensen graag doen. Wijn drinken kan je echter op diverse momenten doen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een wijntje te drinken tijdens de borrel, maar ook kan je ervoor kiezen om wijn te drinken tijdens een maaltijd. Wijnen combineren met eten is dan ook relatief gebruikelijk. Veel personen vinden het prettig om het drinken van een wijntje te combineren met een heerlijke maaltijd. Dat kan op diverse manieren gedaan worden. Daarbij is het belangrijk om te zorgen dat de wijn en het eten goed bij elkaar gaan passen. Je zult dan ook niet zomaar een wijn moeten schenken bij een maaltijd. Het is aan te raden om dit goed te gaan combineren en zo te zorgen voor de beste smaakcombinaties. Deze combinatie wordt vaak ook wel omschreven als wijn en spijs.

 

Wijn en spijs

Bij de kunst van wijn en spijs is het vooral belangrijk om te letten op de smaken van de gerechten en de wijnen. Het combineren van wijnen met maaltijden kan daadwerkelijk gezien worden als een kunstpunt je kan namelijk zeer creatief te werk gaan bij deze combinaties. Het is bij het combineren van wijn en spijs vooral belangrijk dat de smaken bij elkaar gaan passen. Je kan er hier bij voor kiezen om de wijn aan te laten sluiten bij de maaltijden of juist te kiezen voor een tegenligger van het gerecht. Vaak werkt het vaak het beste om de wijn in het verlengde van een maaltijd aan te sluiten bij de ingrediënten en smaken. Hierdoor zullen de beste combinaties gemaakt kunnen worden bij wijn en spijs.

 

De basisprincipes 

Om wijn en spijs op de best mogelijke manier uit te kunnen voeren is het noodzakelijk om de basisprincipes van deze kunst te weten. Met deze basisprincipes zal jij wijnen en spijs op een smakelijke manier kunnen gaan combineren. Je zal bijvoorbeeld moeten gaan letten op het volume van de maaltijden en de wijnen. Wanneer je kiest voor een lichte maaltijd zal je hier ook een lichte wijn bij moeten kiezen. Voor zware maaltijden kan je gaan voor ingewikkeldere wijnen. Ook is het belangrijk om de intensiteit van de smaken bij elkaar aan te laten sluiten. Het combineren van streekgerechten met streekwijnen werkt ook altijd zeer goed. Als het samen groeit zal het ook samen gaan smaken is daarbij een bekend gezegde. Tevens zal je moeten letten op de smaak componenten van de gerechten en de wijnen. Probeer zuurtjes en zoetjes dus prettig met elkaar te combineren bij de wijn en spijs.