Cryptomunten zijn enorm populair in Nederland, vooral onder jongeren. Veel mensen weten wel ongeveer wat crypto is. Vaak heb je dit via-via gehoord van vrienden, familie of collega’s. Voordat je zelf begint met investeren, is het verstandig om het een en ander te weten over cryptomunten. Al snel kom je termen tegen zoals blockchain, exchanges, wallets en minen. Dit zijn termen die je wel moet weten voordat je zelf gaat investeren.

Om je hiermee op weg te helpen, hebben wij de meest voorkomende termen uit de wereld van crypto voor je op een rijtje gezet en uitgelegd.

Cryptomunt

De digitale munteenheden waarin je investeert, noemen we cryptomunten. Bitcoin, Litecoin en Ethereum, zijn voorbeelden van bekende cryptomunten waar mensen in investeren. Hiernaast zijn er nog heel veel andere munten, zowel groot als klein. Het handelen in crypto wordt meestal traden genoemd. Codes voor Bitcoins en andere munten kunnen ook worden gegenereerd, door computers complexe bekeringen te laten uitvoeren. Dit proces noemen we minen. Grotere munten zijn vaak wat stabieler, terwijl kleinere munten in korte tijd enorm kunnen stijgen en dalen in prijs.

Blockchain

Cryptomunten en de transacties die hiermee worden gedaan, worden opgeslagen in de blockchain. Dit is een grote database, die opgeslagen staat (en kopieën hiervan) op servers over de hele wereld. Juist daarom zijn munten zoals Bitcoin erg veilig om te gebruiken. Een andere term die je hierbij vaak ziet, is decentralisatie. Cryptomunten zijn namelijk dus niet centraal opgeslagen en zijn niet verbonden aan een land of bank. Munten zoals Bitcoin zijn niet afhankelijk van een derde partij. Hierdoor is er verder ook geen toezicht over de markt van crypto.

Exchanges

Crypto exchanges zijn platforms waarop je cryptomunten kunt verhandelen, kopen en verkopen. Dit is dus ook de plek waar je Bitcoins kunt kopen, want bij iedere exchange is het sowieso mogelijk om de meest populaire cryptomunt aan te schaffen. Handelen via een crypto exchange kun je doen via een website of een app, waardoor exchanges dus figureren als tussenpersoon. Gebruik je een broker? Dan ligt de focus op het kopen en verkopen van de munten, waardoor traden niet mogelijk is. De exchanges / brokers functioneren meestal net even anders, met andere opties, stijl en inrichting van het platform. Neem dus de tijd om er een te vinden die voor jou fijn werkt. Op het platform kun je vaak ook de actuele koersen volgen en de waarde van je munten zien.

Wallet

Als je cryptomunten wilt kopen of verhandelen, heb je een wallet nodig. Voor Bitcoins kopen en Bitcoins verkopen geldt hetzelfde. Een wallet is een soort digitale bankrekening, waarop jouw munten staan opgeslagen. Er zijn twee soorten wallets, in de vorm van software en hardware. Een hardware wallet staat fysiek opgeslagen, meestal op een USB-stick of harde schijf. Hierbij moet je dus zelf goed opletten dat je deze veilig bewaart. Een software wallet staat opgeslagen op een of meerdere apparaten.

Als je deze termen goed kent en begrijpt, kun je een begin maken in de wereld van crypto. Het is verstandig om niet zomaar de eerste de beste munt te kopen. Houd de koersen goed in de gaten en lees zoveel mogelijk over cryptomunten, om jouw kans op succes zo groot mogelijk te maken. Let ook goed op het bedrijf achter de munt of exchange. Deze moet namelijk wel betrouwbaar zijn.