Op een dag worden we allemaal geboren en er komt een dag dat we allemaal zullen sterven. Voor iedereen is dat een andere dag en voor iedereen ziet die dag er anders uit. Een dag waarop een dierbare wegvalt, is altijd verschrikkelijk. Soms weten we dat het staat te gebeuren, soms gebeurt het compleet onverwacht. Wat de situatie ook is iedereen verdient een vredige rustplaats.

De voorbereiding vooraf

Wanneer je een uitvaart aan het organiseren bent, is het belangrijk dat je oog houdt op wat er echt belangrijk is. Soms heeft de overledene van tevoren al voorkeuren kenbaar gemaakt en het is belangrijk dat je je daaraan houdt, want diens laatste wensen zijn heel belangrijk. De voorbereiding vooraf kan hem al zitten in het uitzoeken van een kist of een laatste rustplaats. Bijvoorbeeld begraafplaats Capelle aan den IJssel.

Een waardige condoleance

Op een condoleance komen mensen van dichtbij en ver om hun respect te uiten naar de nabestaanden en de overledene. Hier kan men ook met elkaar even in gesprek en zo kan iedereen afscheid nemen, ook de mensen die niet zo hecht waren met de directe kring van de overledene. Vaak zijn hier ook mensen bij aanwezig die misschien niet uitgenodigd zijn op de uitvaart. Een condoleance gebeurt vaak net voor de uitvaart, soms een dag van tevoren.

Maak de uitvaart persoonlijk

Een uitvaart regelen Eindhoven is al moeilijk genoeg, toch is het belangrijk dat je het ook persoonlijk maakt. Dit kan bijvoorbeeld terugkomen in de aankleding of gebruik de kleuren die jou doen denken aan de dierbare die je bent verloren. Of laat foto's zien van deze persoon, om de herinnering op die dag zo levendig mogelijk te maken. Je kan met een begrafenisondernemer bespreken wat de mogelijkheden zijn op jullie locatie en in de tijd die er is. Als de overledene wensen heeft opgesteld voor de uitvaart, hebben die ook vaak betrekking tot dit deel.

Doe het samen

Wanneer je dicht bij de overledene staat kan het voelen alsof het regelen van de uitvaart allemaal op jouw bordje komt te liggen. Maar vergeet niet dat je het allemaal niet alleen hoeft te doen. Betrek de hechte kring van de overledene erbij zodat jullie samen iets moois kunnen neerzetten, een waardig laatste afscheid. Ook door een begrafenisondernemer in de arm te nemen verlicht je deze zware taak. Daarnaast kan het heel erg prettig zijn qua emoties om samen dit afscheid te organiseren voor iemand die jullie zo dierbaar was.