Blauwe bessen zijn niet alleen erg lekker en gezond om te eten maar kunnen je ook nog eens helpen voor je gezondheid. Zo is het gebleken dat het stofje dat zich bevindt in blauwe bessen je kan helpen voor verschillende darm en maagproblemen zoals mensen met prikkelbare darm syndroom. Dit fantastische stofje wordt pterostilbeen genoemd. Het is een natuurlijk stofje wat voorkomt in sommige bessen en andere fruitsoorten. Dit is wel in hele kleine hoeveelheiden. Vandaar dat het soms handig kan zijn om pterostilbeen als voedingssupplement bij te nemen. Als aanvulling op je dagelijkse voeding.

Wat is het?

Pterostilbeen is een stofje dat tot dezelfde familie als resveratrol behoort. Het zorgt voor het verbeteren van cognitieve functies zoals een veel beter concentratievermogen en het korte- en langetermijngeheugen. Het heeft namelijk een rustgevend effect, voornamelijk door het verminderen van stress wat op zijn beurt weer bijdraagt aan de onrust in de darmen bij mensen met prikkelbare darm syndroom. Zo geeft het ontspanning voor zowel de geest als de maag en darmen. 

De antioxiderende werking van het stofje zorgt ook nog eens voor de bestrijding van het verouderen van cellen. De oudere cellen worden een stuk gezonder gehouden door de antioxidanten niveau. Zo kan dit een anti-aging effect geven.

Voor sporters heeft pterostilbeen ook een aantal goed bijdragende effecten. Het zorgt voor een sneller herstel, verbetering van de energiefunctie in de mitochondriën en ook nog een versnelde aanmaak van stikstofmonoxide. 

Aan de universiteit van Tokyo is er ook nog eens onderzoek verricht naar de werking van pterostilbeen met betrekking tot maag en darm klachten. Als een persoon namelijk last heeft van prikkelbare darm syndroom dan heeft de darm vaak zweren als gevolg van een chronische ontsteking. Dit wordt veelal veroorzaakt door een verhoogd immuunrespons. Er werd ontdekt dat pterostilbeen de ontstekingen kon kalmeren. 

Betekent dit dat het eten van bosbessen veel kan doen voor de gezondheid?

Hoewel het eten van bosbessen natuurlijk erg gezond is hoef je er niet extra te gaan eten puur voor de stof pterostilbeen. In bosbessen zit er namelijk niet genoeg van in om het effect daadwerkelijk te merken. Het zit namelijk echt een kleine hoeveelheid is. Hiervoor kun je natuurlijk wel pterostilbeen supplementen slikken. Daarbij hoef je niet ongelofelijk veel bosbessen naar binnen te werken maar is het stofje er al voor je uitgehaald. Je kunt natuurlijk wel bosbessen blijven eten, deze dragen ook bij aan een darmvriendelijk dieet. Bosbessen zijn bovendien gewoon ontzettend lekker om te eten.