Het is geen geheim meer dat chocolade eigenlijk heel goed voor ons is. Er wordt gezegd dat het helpt de bloeddruk te verlagen en ook het risico op hartaandoeningen te verminderen. Wist je echter dat niet alle chocolade gelijk is gemaakt? Er zijn verschillende soorten chocolade, sommige meer verwerkt dan andere. En als het gaat om het eten van chocolade, is rauwe cacao misschien wel de soort met de meeste gezondheidsvoordelen. Echt waar; dit krachtige superfood doet zoveel voor je lichaam en geest dat de voordelen ervan veel groter zijn dan die van gewone pure chocolade. Deze blogpost belicht waarom rauwe cacao een onderdeel zou moeten zijn van het dieet van elke gezonde persoon!

Wat is rauwe cacao?

Rauwe cacao, ook wel raw chocolate genoemd, is een zoet en voedzaam voedingsmiddel gemaakt van onbewerkte cacao bonen, dat kan worden gegeten in de vorm van een reep. Maar het kan ook worden gebruikt om andere recepten te maken. In tegenstelling tot bewerkte chocolade zoals melkchocolade of pure chocolade, wordt rauwe cacao tijdens de productie niet of nauwelijks verwarmd, zodat het al zijn voedingswaarde behoudt. Maar dit betekent niet dat het slecht smaakt! Veel mensen zeggen zelfs dat ze de smaak van rauwe cacao veel lekkerder vinden, omdat er geen bittere nasmaak is zoals bij sommige bewerkte chocolade, met name pure chocolade.

De gezondheidsvoordelen

Raw chocolate bevat veel heilzame voedingsstoffen die je meer energie kunnen geven om de dag door te komen. Bovendien helpt rauwe cacao bij het afvallen. Ja, echt waar! Rauwe cacao kan prima onderdeel zijn van je dieet als je probeert af te vallen en biedt juist ondersteuning. Van rauwe cacao is ook bekend dat het ontstekingen in het lichaam vermindert, de gezondheid van het hart verbetert, de spijsvertering verbetert, gezonde huidcellen en haargroei bevordert en helpt om je tanden sterk te houden. Als klap op de vuurpijl is rauwe cacao een van de grootste bronnen van antioxidanten die van nature op aarde voorkomen. Het is dus werkelijk een superfood!

Zo kun je het aan je dagelijkse voeding toevoegen

Rauwe cacao kun je op verschillende manieren aan je voedingspatroon toevoegen. Zo kun je een reep kopen en jezelf af en toe trakteren op een stukje als tussendoortje. Maar je hebt ook producten met rauwe cacao die je bijvoorbeeld aan je ontbijt kunt toevoegen, zoals moerbeien of goji bessen waar een laagje rauwe cacao omheen zit, of cacao nibs. Dit zijn heerlijke supplementen om bijvoorbeeld aan je havermout of smoothie bowl toe te voegen. Een andere optie is natuurlijk door het te drinken. In plaats van gewone cacaopoeder, kun je kiezen voor rauwe cacaopoeder, of zelfs een blok rauwe cacao waar je steeds wat van af schraapt. Dit kun je opwarmen in een pannetje met water of melk zodat je een heerlijke warme en vooral gezonde chocolademelk krijgt. Let wel bij het verwarmen dat je de cacao niet heter dan 70 graden verhit, anders gaan die waardevolle voedingsstoffen verloren!