Iedereen houdt natuurlijk van een warme winters, koele zomers en lage energiekosten en die drie dingen gaan hand in hand als het gaat om één ding: isolatie. Een slecht geïsoleerd huis verliest warmte of kou en brengt op deze manier hoge energiekosten met zich mee voor bijvoorbeeld airconditioning of verwarming. Dit kan gemakkelijk voorkomen worden door de keus in het juiste isolatiemateriaal. Maar welke keuzes zijn er eigenlijk allemaal? Hieronder een kort overzicht van veelgebruikte materialen.
Minerale wollen
Allereerst ga ik het hebben over de minerale wollen, waaronder glaswol en steenwol. Minerale wollen hebben als grootste voordeel dat ze onbrandbaar zijn, rot-en schimmelvrij, waterafstotend en geluidsdempend, handig voor als de buren weer eens gaan stofzuigen om 11 uur ’s avonds. De grootste verschillen tussen steen- en glaswol zit in de samenstelling van vezels. Waarbij steenwol vrij korte en brossere glaswolvezels bevat, afkomstig uit vulkanisch gesteente, bestaat glaswol voornamelijk uit lange vezels.
Glaswol
Glaswol is licht van gewicht, flexibel en gemakkelijk samen te persen. Deze specificaties resulteren in een optimaal aansluit resultaat, wat in het gebruik ervoor zorgt dat luchtstromen gemakkelijk geleid worden en valse stromen voorkomen worden. Als extra pluspunt is glaswol voor het milieu de meest vriendelijke keus.
Steenwol
Steenwol is gemaakt van vezels uit vulkanisch gesteente en is hierdoor een natuurlijk product. Het materiaal is daarnaast extra duurzaam doordat het bij warmte en kou verschillen niet uitzet of krimpt. Dit zorgt voor een lange stabiliteit en levensduur van de isolatielaag.
Kunststof isolatie
Vormen van kunststof materialen zijn EPS, XPS en PIR – ook bekend als hardschuim. Omdat de materialen een celstructuur in plaats van een vezel structuur, zoals bij de minerale wollen, hebben lijkt het op harde schuim.
EPS & XPS
EPS en XPS staan bijna gelijk aan elkaar. Het grootste verschil zit hem echter in de structuur. EPS heeft een korrelstructuur en XPS een gesloten structuur. In gebruik betekend dit dat XPS een hogere dichtheid heeft en hierdoor beter tegen hoge druk kan. Andere verschillen tussen XPS en EPS zien we terug in vochtbestendigheid en isolatie, die bij XPS allebei beter zijn.
PIR
Naast EPS en XPS is er ook nog het kunststof materiaal PIR. PIR bestaat uit platen met een gesloten structuur en het grootste voordeel hiervan is dat het materiaal drukvat is. Dit betekend in gebruik dat er zelfs over de platen gelopen kan worden en het uitermate geschikt is voor de isolatie van vloeren. Als het gaat om een verschil in toepassingen zien we die eigenlijk niet. In het gebruik worden EPS, XPS en PIR over het algemeen voor dezelfde isolatie gebruikt.