Het leven als een student is niet makkelijk. Je hebt weinig geld, een kleine kamer, veel zorgen over je toekomst, en bent waarschijnlijk financieel afhankelijk van je ouders of een lening van de overheid. Dit kan veel stress en ongelukkigheid met zich meebrengen. Natuurlijk zijn er ook veel goede kanten aan het studentenleven. Alles is nog mogelijk, je hebt veel vrijheid, en over het algemeen heb je in je studententijd de meeste vrienden. Ik heb zelf vier jaar lang als student geleefd en ben vorig jaar afgestudeerd. In dit artikel bespreek ik de moeilijke kanten van het leven als een student gebaseerd op mijn eigen persoonlijke ervaringen.

 

Het eerste jaar als student

 

Toen ik als 18-jarige uit huis ging en voor het eerst alleen woonde heb ik veel zelfstandigheid geleerd. Toen ik in mijn studentenkamer aankwam, afscheid had genomen van mijn ouders, voelde ik meteen een sterk gevoel van eenzaamheid. Alles was eng en overweldigend, vooral het idee dat ik er nu helemaal alleen voor stond. Toen ik nog bij mijn ouders woonde kookte ik bijna nooit, deed niet veel aan schoonmaken en ook de was draaien werd meestal voor me gedaan. Dit allemaal moest ik vanaf nu gaan leren. Stap voor stap ging het beter, ook al moet ik toegeven dat ik ook vaak eten bestelde of van magnetronmaaltijden leefde.

 

Wennen

 

Na het eerste jaar begon ik te wennen aan mijn nieuwe woonsituatie. Ik kon meer verschillende dingen koken, zelf de was draaien ging prima, ook al miste ik nog wel de handdoek radiator van mijn ouderlijk huis, en ik had nieuw gezelschap in de vorm van twee gerbils, waardoor ik een stuk minder eenzaam voelde. Ook begon ik mijn draai te vinden op mijn universiteit en had een hechte groep vrienden gemaakt.

 

Zorgen

 

Het studentenleven begon me steeds beter te bevallen, maar juist het gevoel van zorgen over mijn toekomst werd sterker naarmate ik verder ging in mijn studie. Ik had absoluut geen idee wat ik later zou willen doen. Met een brede studie in economie is er voor mij van alles mogelijk, en daardoor wordt de keuze alleen maar moeilijker. Af en toe zou ik willen dat ik gewoon een praktisch beroep als automonteur zou doen, maar dat is erg zonde van alle tijd en moeite die ik heb gestoken in het afronden van mijn master. Wat de toekomst ook brengt, mijn studententijd heeft ondanks de vele moeilijkheden ook erg mooie herinneringen opgeleverd.