Soms kan het voorkomen dat je pijn of last krijgt van een bepaald deel van je lichaam. Soms gaat dat vanzelf weer over, maar regelmatig ook niet, of het keert na een tijdje steeds weer terug. Dat is super vervelend en het kan je dagelijks leven belemmeren. Dan wordt het een. Aanwezig probleem en dat wil je natuurlijk niet hebben. Op dat moment kan je het beste professionele hulp zoeken bij de huisarts, fysiotherapeut of chiropractor. Maar het is soms onduidelijk welke van de drie je moet benaderen met jouw klachten. Bij heftige pijn of twijfel kan je het beste eerst even bellen naar de huisarts. De assistente vertelt je dan of je langs kan komen of beter bijvoorbeeld een fysiotherapeut kan benaderen. Of een chiropractor? Veel mensen weten niet zo goed wat het verschil is tussen een fysiotherapeut en een chiropractor. Daarom hier een kleine uitleg. 

Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut richt zich op het behandelen van spierklachten. Dit is bijvoorbeeld de overbelasting van een bepaalde spier of spiergroep, wat veel voorkomt in sport. Sportblessures worden daarom over het algemeen behandeld door een fysiotherapeut. Maar ook bijvoorbeeld muzikanten ervaren vaak dit soort blessures. Eigenlijk elk beroep waarbij je vaak lang in dezelfde houding moet zitten of staan, kan een blessure veroorzaken. En ook huishoudelijke taken kunnen de oorzaak zijn van klachten, omdat je spieren niet sterk genoeg kunnen zijn. Dus heb je klachten die echt te maken hebben met spieren en het algehele spierstelsel, dan zit je goed bij de fysiotherapeut. Ben je op zoek naar een fysiotherapeut, dan kan je op internet even zoeken, bijvoorbeeld op “fysiotherapie hilversum”. 

Chiropractor

De chiropractor heeft ook kennis over het spierstelsel, maar houdt zich daarnaast ook bezig met de ruggengraat. De focus ligt op het rechtzetten van de wervelkolom. Het idee achter chiropractie is dat met de juiste houding, dus een rechte ruggengraat, het lichaam zichzelf sneller kan herstellen. Het doel van chiropractie is het verhelpen communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en de wervelkolom. Zo kunnen bepaalde klachten verholpen en voorkomen worden. Dus als je voornamelijk rugklachten hebt, is het een idee om naar de chiropractor te gaan. Het kan zijn dat er een blokkade ergens in je wervelkolom zit. De behandelingen worden vooral gebruikt om pijn te verlichten in spieren, gewrichten, botten en bindweefsel. En om te zorgen dat je een gezonde houding krijgt die niet opnieuw klachten veroorzaakt. Ben je op zoek naar een chiropractor, dan kan je zoeken op bijvoorbeeld “chiropractie hilversum”.