Aminozuren
Blog

Waarvoor dienen aminozuren nu eigenlijk?

Ons lichaam maakt gebruik van aminozuren. Dat zijn stoffen die bijdragen aan de ondersteuning van verschillende soorten lichaamsdelen. Deze staan dan ook wel bekend als bouwstenen voor je lichaam. Door toedoen van deze stoffen kunnen bijvoorbeeld spieren worden hersteld en ze helpen ook bij de ondersteuning van je botten. Aminozuren zorgen er namelijk voor dat je lichaam de nodige eiwitten hiervoor kan aanmaken. Er zijn verschillende soorten zuren die voor een deel door het lichaam worden aangemaakt en voor een deel door onze voeding in het lichaam terecht moeten komen. Waarvoor deze stoffen dienen en hoe je ze kunt benutten lees je in dit artikel.

Honderden soorten aminozuren

Aminozuren zijn er in veel verschillende soorten met allemaal verschillende eigenschappen. In totaal zijn er wel meer dan vijfhonderd verschillende soorten bekend. Slechts twintig hiervan zijn belangrijk voor ons lichaam. Deze zuren kunnen worden verdeeld in essentiële en niet-essentiële stoffen. De essentiële aminozuren komen van nature niet voor in het lichaam en worden ook niet aangemaakt. Die moet je tot je nemen door middel van je voeding. De niet-essentiële aminozuren zijn juist wel van nature vertegenwoordigd in het lichaam. Deze worden automatisch aangemaakt.

Supplementen als extra

De essentiële stoffen kun je dus met voeding binnenkrijgen. Deze zijn onder andere terug te vinden in producten als vlees, vis, brood, groenten en noten. Om de aanmaak van deze stoffen extra te stimuleren kun je er ook voor kiezen om aminozuren in de vorm van supplementen te gebruiken. Dat zijn capsules of poeders die ervoor zorgen dat er meer aminozuren in het lichaam worden opgenomen. Dit kan goed van pas komen als je bijvoorbeeld wilt herstellen na het sporten of als je de opbouw van spieren juist wilt stimuleren. Dergelijke producten worden dagelijks genomen, bijvoorbeeld tijdens de maaltijd.
Aminozuren

Na het sporten

Als je intensief sport, dan breek je tijdens het sporten spieren af die vervolgens weer herstellen. Ze bouwen zichzelf dan weer op en bij dit herstel maakt het lichaam gebruik van aminozuren. Om de opbouw van spieren te kunnen stimuleren en om ervoor te zorgen dat jouw spieren na het sporten ook sneller kunnen herstellen kun je dus naast de juiste voeding ook gebruik maken van supplementen waarin aminozuren zitten. Zo zorg je ervoor dat het herstel sneller gaat. Capsules met aminozuren kunnen op regelmatige basis worden genomen volgens de voorschriften en poeders worden vaak verwerkt in bijvoorbeeld een shake.

Geef een reactie