Wij Nederlanders zijn te ongezond. Meer dan de helft van ons heeft overgewicht, drinken doen we te vaak en te excessief en ook roken heeft een op de vier Nederlanders nog steeds niet afgezworen. Onder leiding van minister Blokhuis heeft de overheid daarom afgelopen kabinetsperiode een beginnetje gemaakt om ons gezonder te maken. Sigaretten zijn de afgelopen jaren al enkele malen over de kop gegaan in prijs, maar ze zullen dat ook de komende jaren nog vele malen blijven doen. Tien euro per pakje is in zicht en Blokhuis droomt reeds hardop over Australische prijzen. Hier betaalt de roker meer dan twintig dollar voor een pakje sigaretten. Bovendien zouden supermarkten niet meer mogen stunten met goedkope wijn – of bieraanbiedingen. Wat het eten betreft zou er zo snel mogelijk een suikertaks moeten komen. Zo krijgen we als burgers een financiele prikkel om gezonder te leven.

Paternalistische betutteling of noodzakelijk kwaad?

Dat de Nederlander te ongezond is, geloof ik meteen. Toch maakt het bovenstaande rijtje aan maatregelen mij niet per se vrolijk. Want ongezond eten, wijntjes met je vrienden en (voor sommigen) sigaretjes zijn ook gewoon lekker. Ik weet niet zeker of ik een langer leven zonder al die geneugten prefereer boven een korter leven met. En bovendien, wie denkt de overheid wel niet dat men is om zich hiermee te bemoeien? Of ik gezond wil leven of niet, is dat niet mijn eigen zaak? Ook daar valt over te twisten. Als ik in het ziekenhuis moet worden behandeld voor mijn vette hart dat (bij wijze van spreken) jarenlang frituurvet door mijn aderen pompt, wil ik graag dat de overheid mijn ziekenhuiskosten betaalt. Misschien heb ik dan ook een bepaalde plicht om een beetje gezond met mijn lichaam om te gaan. Aan de andere kant is het niet bewezen dat een kort en ongezond leven meer ziektekosten oplevert dan een lang en gezond leven. Lastig punt dus.

Genieten met mate

Persoonlijk denk ik wel een middenweg te hebben gevonden tussen gezond en ongezond. Ik hou erg van rode wijn, muffins, gebraden kippetjes en soms zelfs een sigaretje tijdens een late zomeravond in het park. Er zijn echter ook momenten op een doodgewone dinsdagavond dat ik een fles wijn open, zonder ervan te genieten. Daarom spreek ik bij dezen met mezelf het volgende af. Als ik wil genieten van ongezonde dingen, dan doe ik het goed. Ik ga uitgebreid dineren met mijn vriendin en bestel een goede fles wijn op Drankdozijn. De keren dat ik gedachteloos een diepvriespizza naar binnen werk of een halve liter goedkope wijn naar binnen klots, sla ik voortaan over. Genieten is belangrijk in het leven, maar wel met mate. Ik denk dat Paul Blokhuis het hier wel mee eens is!