Ieder jaar met Pasen ga ik naar mijn ouders en hebben we een heerlijk paasontbijt. Ieder jaar versiert mijn moeder de tafel met gele placemats, servetten, kaarsen etc. Erg gezellig maar wat vieren we nou eigenlijk? Vorige jaar met Pasen ging ik samen met mijn familie naar de Mattheüs Passion waarin het lijdens- en sterfverhaal van Jezus wordt verteld, dit is het verhaal rondom Pasen. Vandaag in mijn blog schrijf ik over de paasviering en wat we nou eigen precies vieren.

 

Paaszondag

Eigenlijk is paaszondag de laatste dag van de lijdens- en sterfverhaal van Jezus want dit is de dag dat Jezus zou op gestaan uit zijn graf. Ik denk dat veel mensen dit verhaal wel enigszins kennen maar toch meer bezig zijn met grote chocolade eieren kopen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar ook eerder altijd mee bezig was. Maar voor dat we grote en kleine paaseitjes bestellen voor paaszondag zijn er nog een aantal dagen ervoor die er zeker toe doen om eens bij stil te staan. Want waarom komen we allemaal bij elkaar en wat gebeurde er op Witte Donderdag bijvoorbeeld?

 

Witte Donderdag

Op Witte Donderdag herdenken de Christenen het laatste avondmaal van Jezus. Tijdens dit avondmaal werd Jezus verraden door een van zijn discipelen, Judas. Jezus werd gevangen genomen en zou de volgende dag gekruisigd worden. Op Witte Donderdag worden de kruisbeelden in de katholieke kerken bedekt met witte kleden. Jezus beloofde tijdens de laatste avondmaal ook na zijn discipelen niet in de steek te laten, wit staat voor vreugdvol en heilig.

 

Goede vrijdag

Goede Vrijdag staat in het teken van de kruisiging en de daaropvolgende dood van Jezus. Maar dat klinkt helemaal niet goed, wat is er dan zo “goed” aan Goede vrijdag? Het Christelijke verhaal wil dat Jezus stierf voor alle menselijke zonden waardoor gelovigen toegang tot God, en dus de hemel, kregen. Tijdens de Mattheüs Passion vond ik dit een adembenemend stuk van Bach, echt de moeite waard om eens te kijken of je tijdens Pasen naar dit stuk kan. Natuurlijk kan je ook online luisteren naar dit prachtige stuk van Bach.

 

Stille Zaterdag

Op Stille Zaterdag wordt de graflegging van Jezus herdacht, tijdens deze herdenking is er een paaswake. Tijdens deze dag worden er geen kerk klokken geluiden de gehele dag dat maakt het een stille zaterdag. Ook zijn de kerken deze dag somber in gericht omdat het een treurige dag is waar niks te vieren valt.