Zolang je niet zeeziek bent is het in de zomer heerlijk om rond te varen op een boot. In het open water, waar je zo min mogelijk hoort en waar je natuurlijk ontzettend bruin wordt is het ultiem genieten. Mensen die vaak varen, zijn vaak geneigd een eigen boot te kopen. Op die manier kunnen ze elke zomer genieten van de zon en de zee. Je kunt een boot, net zoals veel andere spullen, zowel nieuw als tweedehands kopen zoals stootwillen kopen met bijvoorbeeld een electromotor. Voor veel mensen ligt de voorkeur bij een tweedehands boot, omdat dit ontzettend veel scheelt in kosten. Tweedehands kopen brengt natuurlijk altijd een bepaald risico met zich mee en daarom is het extra van belang de boot goed te checken voor je aankoop. Met onderstaande tips kun jij er zeker van zijn dat je een goede tweedehands boot komt en dat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Van wie koop je de boot?

Wanneer je een nieuwe boot gaat kopen, bezoek je verschillende sites en winkel. Bij een tweedehands boot werkt dit net wat anders. Een tweedehands boot kan verkocht worden door twee verschillende particulieren. Enerzijds heb je mensen die de boot eerder zelf hebben gehad en gebruikt die hem willen verkopen en anderzijds heb je particuliere handelaren die boten kopen, opknappen en vervolgens weer verkopen. Bij zowel de bootliefhebbers als de handelaren is het belangrijk om goed in gesprek te gaan en niet meteen in het verkooppraatje te trappen. Ook is het verstandig veel dingen op te schrijven, zodat hier later geen onenigheid over kan verstaan.

Waar op letten bij de koop?

Net zoals het kopen van een tweedehands auto, is het bij de koop van een boot belangrijk om heel veel vragen te stellen. Alleen op die manier kun je immers achter alle nodige informatie komen. Relevante vragen zijn bijvoorbeeld hoe lang geleden en in welke staat ze de boot zelf hebben aangeschaft, wat de reden van verkoop is en hoe intensief er gebruik is gemaakt van de boot. Ook moet je vragen naar de gebreken van de boot. Het is ontzettend belangrijk om deze gebreken netjes te noteren, want de verkopen heeft de plicht deze gebreken te melden. Mochten er later nog gebreken zijn die de verkoper heeft verzwegen, dan is het herstel hiervan op kosten van de verkoper. Ook kun je vragen of je een proefrit kunt maken met de boot. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de boot ook op het water goed functioneert.