Wandelen in de natuur kan echt heerlijk zijn. Zeker als je altijd een druk leven hebt met studie of/en werk. Het zorgt voor ontspanning en geeft je energie. Daarnaast is het ook heel goed voor je humeur. Psychologen zeggen niet voor niets vaak tegen mensen die niet lekker in hun vel zitten dat zij meer buiten moeten komen! Maar wandelen, lopen of hardlopen kan ook veel blessures opleveren. Vooral hardlopen kan een last zijn voor vooral je knieën. Als je namelijk rent, vangt je knie eigenlijk al je gewicht op. Niet zo gek dus dat dit blessures kan veroorzaken. Maar wil je weten hoe je blessures tijdens het wandelen of hardlopen kan voorkomen? Lees dan snel verder.

Let op je houding

Een eerste tip is om te letten op je houding. Het is belangrijk dat je rechtop rent en niet bijvoorbeeld je nek of rug in een rare kronkel houdt. Ook kan het zijn dat je rent met bijvoorbeeld je knieën naar binnen, waardoor je veel last krijgt. Zo zijn er nog talloze dingen die je fout kunt doen aan je houding. Als je niet zo goed weet wat een goede houding is, zou je eens naar een fysiotherapeut kunnen gaan. Ook sporten zoals bijvoorbeeld ballet kunnen helpen bij het vinden van een goede houding. Als je dit regelmatig doet raak je vanzelf gewend aan het rechtop staan en bewegen.

Luister naar je lichaam

Ten tweede is het belangrijk om heel goed naar je lichaam te luisteren. Als je vaak hardloopt en je krijgt ergens pijn, is dit geen goed teken. Kijk ook uit met gewoon blijven hardlopen terwijl je steeds pijntjes hebt. Het gebeurt snel dat je dan iets overbelast en dan ben je nog verder van huis. Ook hoeft de pijn niet altijd op de ‘bekende’ plekken te zitten. Je hele lichaam staat namelijk in verbinding met elkaar. Als je last hebt door het hardlopen, kan je dit dus heel ergens anders in je lichaam voelen. Dus ook als je pijn voelt op een rare plek; wees gewaarschuwd!

Hielspoor tips

Tot slot heb ik nog wat hielspoor tips voor jullie. Voor degene die niet bekend zijn met hielspoor, zal ik eerst even uitleggen wat dit is. Hielspoor kun je krijgen door het overbelasten voor je voet. Je krijgt dan veel pijn aan de onderkant van je voet, bij de pezen. Dit komt doordat de aanhechting van de pees bij het bot onder druk komt te staan en het botvlies hierdoor kan ontsteken. Best wel vervelend dus! Gelukkig bestaan hier speciale zooltjes voor die je kunt laten maken bij een podotherapeut. Als je dus een felle pijn voelt onderaan je voet, aarzel dan niet om dit even te laten checken. Deze pijn voel je namelijk ook vaak in rust en trekt weg na een tijdje. Erg verleidelijk dus om dit gewoon weg te denken als een normaal ‘pijntje’ van het rennen. Maar dat is het dus zeker niet!