Het is geen makkelijk onderwerp, maar vrijwel iedereen krijgt er een keer mee te maken, namelijk het ontruimen van een huis van iemand die overleden is. Of het nu een van je ouders betreft of een goede vriend die onverwacht overlijdt, een huis leeghalen na overlijden is altijd een pijnlijk proces. Je zult niet de enige zijn die om die reden een bedrijf voor ontruimingen inschakelt, want zij kunnen veel zaken uit handen nemen. Maar hoe pak je zo’n ontruiming nu het beste aan? In dit blog lees je er alles over!

Stap 1: Selecteer alles van emotionele waarde

Het belangrijkste wat je moet doen tijdens het leeghalen van een huis is selecteren aan welke spullen je gehecht bent. Vaak doe je dit samen met een broer, zus of ander familielid. Het kan zelfs zijn dat vrienden van de overleden persoon bepaalde spullen willen hebben omdat ze er goede herinneringen aan hebben. Tijdens deze stap worden vaak fotoalbums, bijzondere kledingstukken en sieraden uit de woning gehaald. Deze worden verdeeld over de kinderen van de overleden persoon, of aan andere mensen die er recht op hebben en waarde aan hechten.

Stap 2: Selecteer alles van financiële waarde

Zodra alles uit de woning is gehaald wat jij/jullie zelf wilt/willen houden is het tijd om te kijken welke spullen te waardevol zijn om weg te gooien. Dit kunnen bijvoorbeeld luxe meubels zijn, een elektrische bedombouw die je kunt verkopen of bepaalde kunstwerken die hun waarde nooit zijn verloren. Zet al deze items op de foto en probeer ze via diverse kanalen te verkopen. Het zou zonde zijn als je ze weggooit, want ze kunnen je nog daadwerkelijk geld opleveren. Dat mooie schilderij in de woonkamer van je overleden vader bijvoorbeeld, heb jij enig idee wat het waard is? Je zou er altijd nog voor kunnen kiezen om bepaalde dingen te laten taxeren voordat je besluit ze weg te doen. Dan weet je zeker dat je niet onbewust een bepaald vermogen weggooit.

Stap 3: Ontruim alles wat geen verdere waarde heeft

Nadat je alle items hebt verwijderd die emotionele dan wel financiële waarde hebben rest er natuurlijk het leegruimen van alles wat er overblijft. Dit is een vervelende klus, die niet alleen veel tijd kost, maar ook erg emotioneel kan zijn. Daarom schakelen veel mensen de hulp van een bedrijf voor ontruimingen in. Zij nemen het gehele proces voor je uit handen, en zorgen ervoor dat de woning niet alleen leeg, maar ook schoon wordt opgeleverd. Wel zo prettig, niet?