Als geboren en getogen Limburger was ik natuurlijk al op jonge leeftijd op de hoogte van al het fraais dat onze mooie provincie aan Nederland te bieden heeft. Culinair, cultureel, ecologisch en taalkundig. Op alle gebieden onderscheiden we ons. We vieren eens per jaar met zijn allen carnaval (of vastelaovend in het Limburgs), we eten vlaai, we hebben de korenwolf succesvol geherintroduceerd in onze natuur en we hebben zelfs onze eigen taal. Mark van Bommel, Geert Wilders, Liliane Ploumen en Tom Dumoulin. Met de bezigheden van ene prominente Limburger zijn we meer in onze nopjes dan die van de ander, maar feit is dat we een provincie zijn met een duidelijke invloed in de rest van het land. Zelf vertrok ik op 18-jarige leeftijd uit mijn geliefde thuisprovincie naar de Randstad, om er te studeren. Hier kwam ik erachter dat Limburg op nog een ander vlak uniek is. Iets wat ik me nog niet had gerealiseerd. Limburg is de enige Nederlandse provincie waar bijna iedereen rolluiken heeft laten installeren!

Rolluiken als onverwachte Limburgse eigenschap

In mijn ouderlijk huis hadden we rolluiken voor ieder raam. En de buren ook. En de rest van de straat ook. Ik dacht dat dit gold voor heel Nederland, maar toen ik uit Limburg vertrok zag ik dat dit geenszins het geval was. In de Randstad heeft niemand rolluiken. En dat terwijl de mensen daar ze zo goed zouden kunnen gebruiken. In de Randstad is het rumoerig. Rolluiken dempen dit rumoer. Ook zorgen rolluiken ervoor dat de lichtvervuiling buiten de slaapkamer wordt gehouden. Iets wat eveneens nijpend is in de grote steden.

De voordelen van rolluiken

Om de mensen boven de rivieren te leren wat Limburgers allang weten, noem ik hier nog even alle voordelen van rolluiken op. Ze zorgen ervoor dat je een donkere slaapkamer hebt. Dit bevordert de nachtrust. Ook kinderen slapen langer door, doordat ze niet gewekt worden door het prille zonlicht. Geluid wordt bovendien gefilterd, waardoor een verbouwing bij de buren ook geen roet in het eten gooit op de vroege zondagochtend. Een ander voordeel van een rolluik is dat het isolerend werkt. In tijden van stijgende energiekosten is dit natuurlijk ook belangrijk. Daarnaast belemmeren rolluiken inbrekers die naar binnen proberen te komen via het raam. Bent u al overtuigd? Ik denk het wel. Met onze vlaai, de carnaval en Rowwen Heze hebben we immers al laten zien dat we het vaak bij het rechte eind hebben. Met rolluiken is dit niet anders!