Ik ging mij verdiepen in aanhangwagens omdat ik mijn broer wil helpen met verhuizen. Er zijn een aantal dingen waar de aanhangwagen aan moet voldoen, zodat die achter mijn auto past. Welke vormen en maten zijn er? Ik heb het voor jullie uitgezocht. Zelf heb ik er een aangeschaft en totaal geen spijt!

Soorten en maten

Aanhangwagens zijn er in verschillende soorten en maten. Je moet jezelf afvragen waar je hem precies voor gaat gebruiken? De verschillende type aanhangwagens zijn: bakwagen, overige, open laadbak, autotransporter, kipper en zo zijn er nog veel meer soorten aanhangwagens. Hierbij kun je ook bepalen hoeveel assen je precies wilt. De populairste zijn er met twee assen.

Welk merk past het best bij jou? Er zijn verschillende soorten merken aanhangwagens. Zo heb je bijvoorbeeld het merk Hapert, Krone, Saris of Tijhof. Het grootste verschil zit hem in de prijs. Ook het bouwjaar heeft invloed op de prijs. De reden dat ik er een wil aanschaffen is omdat ik merk dat ik vaak een aanhangwagen nodig heb voor privé gebruik.

Er zijn verschillende doeleinden om een hangwagen te nuttigen. Ik ga hem voornamelijk voor de tuin en het verhuizen gebruiken, maar je zou het ook kunnen gebruiken om bouwmateriaal te vervoeren.

De oorsprong

De aanhangwagen of de aanhanger is een wagen wat je achter je auto of busje hangt doormiddel van een trekhaak. Sommige auto’s hebben die, sommige niet. Er geldt een bepaald aantal maximum kilo’s dat je achter je voertuig mag hangen, let hier dus goed op een aanhangwagen kopen.
voor ieder soort voertuig is een aanhanger beschikbaar. Voor sommige heb je zelfs een apart rijbewijs nodig. Bij vrachtvervoer worden aanhangwagens veelvuldig gebruikt, en kun je onderscheid maken tussen drie soorten aanhangwagens, namelijk oplegger of trailer, een autonome aanhangwagen en een middenasaanhangwagen of wipkar.

In Nederland geldt de regeling dat een aanhangwagen bedoelt is om achter je voertuig te koppelen.
De voordelen van een standaardtrekker is dat hij verschillende gespecialiseerde opleggers kan trekken. Ook kan een oplegger worden geladen en gelost zonder trekker, zodat de trekker en chauffeur zo veel mogelijk kunnen vervoeren in een bepaalde tijd. Zo besparen mijn broer en ik enorm veel tijd bij het verhuizen. Een nadeel is dat de lengte maar een bepaald aantal meter mag zijn, terwijl een motorwagen met aanhanger langer mag zijn.

Er zijn veel verschillende soorten en maten aanhangwagens. Als je er een vaak genoeg gebruikt is het stukken voordeliger. Er is genoeg aanbod, ook bij jou in de buurt.