houtgestookte zwembadverwarming

Ik ben een echte levensgenieter dus ik ben constant opzoek naar dingen die mijn leven weer wat aangenamer maken. En zo kwam ik uit bij een houtgestookte zwembadverwarming. Ik heb een piepklein zwembadje in de tuin. Precies groot genoeg om lekker in de drijven. Wedstrijdzwemmers zullen er hun neus voor ophalen, maar het gaat er mij om dat ik heerlijk in het water kan plonsen na een lange werkdag. Maar ja, dat zwembad is nogal koud. En het leek me echt heel duur om het via mijn CV ketel te laten verwarmen. Dan zou mijn energie prijs pas echt stijgen. En toen kwam ik dus die houtgestookte verwarming tegen en ik dacht: dat is wel wat. Maar ik wilde eerst even uitzoeken hoe of wat.

Houtgestookte zwembadverwarming: mag dat wel?

Er is veel te doen over of houtkachels, waaronder de houtgestookte zwembadverwarming valt, nu milieuvriendelijk zijn of niet. Er komt natuurlijk veel fijnstof vrij bij het verbranden van hout. Een houtgestookte zwembadverwarming zou dan tot overlast kunnen leiden voor omwonenden. Dit geldt echter veel minder voor de moderne kachels en dus ook voor de houtgestookte zwembadverwarming. Het is belangrijk je aan de regels te houden. Kachels moeten keurmerk hebben, maar dat niet alleen: het hout dat gestookt wordt, moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet het onbewerkt, droog hout zijn. Doordat ze hout verbranden is ook de houtgestookte zwembadverwarming CO2 neutraal.

Zwembad op temperatuur

Ik heb uiteindelijk toch besloten tot een houtgestookte zwembadverwarming. Natuurlijk wel de modernste versie om het milieu te sparen. Inmiddels is hij geinstalleerd en geniet ik van warm water. Ik merk wel dat je op een paar zaken moet letten, maar dan heb je ook echt wel wat. Bij het opwarmen zijn de volgende zaken van belang: Het is handig om je houtgestookte zwembadverwarming niet al het werk te laten doen. Laat je zwembad bijvoorbeeld ook heel simpel opwarmen door de zon. Nu onze zomers steeds heter worden is dit een mooie aanvulling op je houtgestookte zwembadverwarming. Natuurlijk is het afhankelijk van het soort zwembad hoe warm je je water wil hebben. Voor een normaal zwembad denk je meestal aan een temperatuur rond de 25 graden terwijl voor een hottub juist 38 graden gewenst is. Dit uiteraard bepaalt onder andere hoe lang het duurt voor je zwembad op temperatuur is. Een andere factor is hoe groot je zwembad is en hoeveel liter hij bevat. Maar houd je daar ruim rekening mee, dan is het zalig zwemmen!