Frenkie de Jong, Virgil van Dijk en Memphis Depay: het zijn allemaal voetballers van een andere positie. Dat kan gemakkelijk met de sport, want voetbal is een teamspel met veel verschillende posities. Elke positie heeft zijn eigen unieke verantwoordelijkheden op het veld. Een team bestaat vaak uit ongeveer 18 spelers, waarvan er 11 spelen op het veld. Soms kunnen voetballers op meerdere posities spelen, hieronder staan een paar belangrijke posities uitgelegd.

Aanvaller

De persoon die technisch gezien moet scoren: de aanvaller. Ze bewegen vooral op de speelhelft van de tegenstander. Vaak zijn de spelers erg snel en kunnen ze goed schieten. Ze werken veel samen met de andere spelers omdat ze afhankelijk zijn van de ballen van de teamgenoten. Memphis Depay is een aanvaller.

Middenspeler

De middenspeler is de schakel tussen de verdedigers en de aanvallers. Deze spelers zijn te vinden over het gehele veld omdat ze zowel bij het aanvallen als bij het verdedigen ondersteuning bieden. Voor het opbouwen van het spel zijn de middenspelers verantwoordelijk. Deze spelers moeten dan ook goed kunnen lopen in de lijnen. Frenkie de Jong is een middenspeler.

Verdediger:

Spelers die verantwoordelijk zijn voor het verdedigen van het veld om tegen doelpunten te voorkomen zijn de verdedigers. Samen met de keeper is het de bedoeling dat zij de bal tegenhouden uit het doel. De spelers zijn vaak fysiek sterk en kunnen snel reageren op het spel van de tegenstander. Virgil van Dijk is een verdediger. 

Vleugelspelers:

Vleugelspelers spelen aan de zijkanten van het veld en zijn verantwoordelijk voor het creëren van kansen en het aanvallen van de zijkanten. Ze zijn vaak snel en wendbaar, en kunnen goed dribbelen. Verder is het handig als een vleugelspeler de ballen nauwkeurig kan afleveren.

Keeper:

De keeper is de eindverantwoordelijke voor het verdedigen van het doel, deze speler is het laatste obstakel tussen de tegenstander en het doel. Deze speler moet goed kunnen springen, snel reageren en een sterk reflex vermogen hebben. Als de bal geschoten wordt moet de keeper de bal tegenhouden.

Het team

Een voetbalteam moet minstens bestaan uit 11 spelers, maar vaak bestaat uit een team uit meer spelers. Hoe vaak een team traint hangt af van de spelers en de vereniging waarbij het team hoort. Tijdens een training kan er van alles getraind worden bijvoorbeeld looplijnen, counteren of ballen afwerken. Keepers hebben vaak ook nog een speciale keeperstraining waarbij de aandacht ligt op de keepers zelf. Voetbalteams kunnen in een zaterdag of zondagcompetitie spelen, op deze dagen hebben de teams dan een wedstrijd.