Waar ik het vandaag over ga hebben zal misschien een beetje buiten de boot vallen op deze website. Geluk en zaligheid is namelijk niet het thema van vandaag. Vandaag wil ik het hebben over een redelijk serieus onderwerp, en dat onderwerp heet: Dysthyme stoornis. Voor degene die nog nooit van Dysthyme stoornis hebben gehoord zal ik het even kort toelichten. Dysthyme stoornis is een lichte maar helaas wel een langdurige vorm van depressie. Zie je nu wat ik bedoel over ‘geen geluk en zaligheid’. Dysthyme stoornis is milder dan een depressie, maar duurt wel langer, namelijk minimaal twee jaar. De reden dat ik dit sombere onderwerp opbreng is niet omdat ik hier zelf ervaring mee heb, maar vanwege de huidige situatie in ons land. Toen rond de kerst ons land opnieuw op slot ging raakte ik wel redelijk angstig voor iedereens moraal en motivatie. Dysthyme stoornis sluit hier goed bij aan en vandaar dat ik dit onderwerp opbreng.

 

Praat

Wij Nederlanders zijn maar een stug volk. Wij hebben de koppige boeren in Friesland en de harde zakenmannen in het westen van ons land. In deze tijd is het belangrijker dan ooit om te zorgen dat je lekker in je vel blijft zitten. Ik kan het zeker begrijpen dat je je in deze tijd meer sip dan normaal voelt. Ik dan dat wij hier allemaal last van hebben. Het belangrijke is om hierover te praten. Want we weten allemaal wat er gebeurt als je symptomen gaat Googelen. Maar het zit niet in het DNA van de Nederlander om te praten over zijn gevoelens. Maar ik raad jullie het aan wel te doen. Met je naasten of zelfs met een online psycholoog. Een online psycholoog klinkt misschien heel drastisch, maar dat is een online psycholoog zeker niet. Net als een periodiek gesprek met de huisarts kan een online psycholoog enorm behulpzaam zijn. Je kan hier namelijk je ei kwijt.

 

Een luisterend oor

Soms kan een luisterend oor al genoeg zijn om je op te vrolijken. Je hoeft een online psycholoog niet te gebruiken om te controleren of je iets als een Dysthyme stoornis hebt. Maar een online psycholoog kan je wel vertellen dat het allemaal goed met je gaat. En dat is vaak het belangrijkste. Het is normaal dat we ons allemaal soms ongelukkig voelen zeker in deze tijd. Daarom in het moto van geluk en zaligheid wil ik jullie allemaal dit advies geven. Wees niet bang om te praten met elkaar of een online psycholoog. Mentale gezondheid begint bij jezelf en is prima om over te praten, juist in deze tijd.