Wanneer je je studie gaat afronden is het natuurlijk voor veel mensen tijd om een eerste baan te gaan zoeken. Het is natuurlijk fantastisch dat je na je studie voor het eerst echt geld gaat verdienen maar het kan voor sommige mensen ook spannend zijn. Wat als je geen baan kunt vinden? Wat als het heel erg lang duurt om iets te vinden wat je leuk vindt? Heb je wel de vaardigheden om een baan te krijgen. Veel studies op universitair niveau zijn natuurlijk heel erg theoretisch. In dit artikel bespreken we hoe je effectief je eerste baan vindt na je studie en ook wat je kunt doen als het niet meteen lukt om iets te vinden.

Begin op tijd

Veel mensen zijn de laatste maanden van hun studie natuurlijk druk bezig met het schrijven van hun scriptie. Maar tegelijkertijd is dit ook een periode dat je al kunt gaan kijken wat voor vacatures er beschikbaar zijn in jouw vakgebied. Je kunt al beginnen met solliciteren en aangeven dat je met de baan kunt beginnen nadat je studie is afgerond. Op deze manier is de overgang van studeren naar werken vloeiend. Natuurlijk kun je wel besluiten na je studie eerste een vakantie te nemen.

Weet waar je wilt werken

Je zult aan het einde van je studie misschien al weten wat voor werk je wilt gaan doen. Maar daarnaast is het natuurlijk ook de vraag waar je wilt gaan werken. Misschien wil je nog een tijd leven in de stad waar je gestudeerd hebt. Maar als je al een serieuze relatie hebt en zit te denken over samen een huis kopen bijvoorbeeld zul je vaak meer buiten de grote steden kijken. Zelf heb ik bijvoorbeeld in Rotterdam gestudeerd en toen ik een baan zocht keek ik naar vacatures Ridderkerk. Als je een baan begint scheelt het namelijk al een hoop als je niet elke dag ver hoeft te rijden naar je werk en terug.

Als je niks vindt

Als je voor een langere periode een baan begint is het wel zo fijn dat het een baan is waar je echt plezier in hebt en ook met leuke mensen werkt. Daarom raden we niet aan om de eerste de beste baan aan te nemen. Het is niet erg als je een tijdje niks vindt in het begin. Je kunt dan geld verdienen met een simpele studentenbaan die je altijd kunt opzeggen.