binnenverlichting-led

Heb jij ooit echt stilgestaan bij de keuzes wat betreft de verlichting in de woonkamer? Waarschijnlijk niet. Toch kan een lichtplan maken je helpen bij het kiezen van de juiste verlichting waardoor jouw woonkamer er veel sfeervoller uit komt te zien. Net zoals met kleuren passen sommige verlichtingen gewoon wel bij elkaar en andere verlichtingen net even iets minder. Door rekening te houden met de verschillende soorten verlichtingen creëer je de juiste balans in je woonkamer. Hoe je een lichtplan maakt? Dat vertellen we je graag in dit blog.

Verdeel je woonkamer in zones

Het eerste wat je doet als je een lichtplan voor jezelf wilt maken is je woonkamer verdelen in zones. Eén lamp brengt bijvoorbeeld niet genoeg verlichting om je woonkamer, eetkamer, keuken en ook nog dat ene donkere hoekje achter dat muurtje te verlichten. Een kleine woonkamer heeft vaak twee tot drie zones, een grotere woonkamer komt al snel op de vier tot vijf zones. Geef elke zone een naam zoals het zitgedeelte, eetgedeelte, kookgedeelte, leesgedeelte, enzovoort. Waarschijnlijk wil je namelijk niet in elk gedeelte dezelfde sfeer creëren. In de keuken en het leesgedeelte ben je waarschijnlijk op zoek naar verlichtingen die wat feller is. In het zitgedeelte en eetgedeelte ben je misschien wel meer op zoek naar een wat zachtere verlichting voor een intieme sfeer. Als je alle zones hebt ingericht begint de volgende stap.

Bepaal waar en wat voor soort verlichting je wilt hebben

Tegenwoordig kennen we verschillende soorten verlichtingen. Van staanlamp tot hanglamp tot muurlamp en zelfs led verlichting wordt steeds meer in woonkamers gebruikt. Als deze verschillende soorten verlichtingen passen perfect in jouw woonkamer, mits je de juiste balans weet te creëren. We beginnen met de keuken. De keuken wil je het liefst zo open mogelijk houden met genoeg licht om te kunnen zien wat je doet. Binnenverlichting zoals led of muurlampen zijn het meest geschikt voor deze ruimte. Voornamelijk de led binnenverlichting neemt eigenlijk geen ruimte in beslag en geeft toch genoeg licht af. In het eetgedeelte wil je vooral sfeer creëren en hier wordt dan ook meestal gekozen voor een hanglamp boven de eettafel. Doordat het licht van boven komt worden alle kanten even goed belicht. Wel zo fijn natuurlijk als je ook ziet met wie je praat. Voor het zitgedeelte wordt er vaak gekozen voor een hanglamp of staanlamp. Deze lampen zorgen voor een bepaalde uitstraling die perfect past in deze zones.

Ben jij der ook uit welke verlichting je in je woonkamer wilt hebben en waar? Dan is jouw lichtplan zo goed als af en kan je aan de slag!