Seizoensverandering in en buiten huis

Einde van de zomer, herfst begint. De verwarmingen gaan weer aan, dekentjes worden opgezocht, de zomer garderobe wordt opgeborgen en de wintergarderobe komt weer tevoorschijn. Je huis maakt zich klaar voor de kou. Maar ook buitenhuis zullen er veranderingen plaatsvinden. Een paar maanden terug zat je misschien nog iedere avond lekker buiten op je tuinset in de avondzon te genieten. In de winter zal dat toch een stuk minder aantrekkelijk zijn. Maar wat doe je dan met je tuinset in de winter?

Je tuinset in de winter

Veel mensen laten hun tuinset de gehele winter buiten staan. Vaak is hier niks mis mee.. Hout kan je vaak prima buiten laten staan, maar zal door de regen gaan verkleuren of vergrijzen. Als dat een look is die je mooi vindt, is daar niks mis mee. Maar als je een warmere houtkleur wilt bewaren kan je je meubilair beter droog onder een afdakje of in de schuur bewaren. Kunststof meubilair is echter een stuk gevoeliger en verweren snel in de wintermaanden. Ook zal je er rekening mee moeten houden dat je in de lente je meubels schoon zal moeten maken als je het buiten laat staan. Dit gebeurt vaak met wat kracht en een harde bezem: het vuil kan best hardnekkig zijn. Houd er echter rekening mee dat te hard boenen je meubels kan beschadigen.

Vocht is de vijand!

Is je tuinset net nieuw, en ben je er nog heel zuinig op? Dan heb ik drie tips voor het onderhoud. Ten eerste, bedek je tuinset met een zeil in de wintermaanden. De grootste vijand van ieder materiaal is natuurlijk vocht. Een zeil beschermt je tuinset tegen de meest felle regenbuien. Daarnaast is het van belang dat er geen vocht op blijft liggen. Voor je de meubels afdekt, zorg dat ze goed droog zijn. Ook in de maanden dat je je meubilair wel gebruikt, zorg na een regenbui dat er geen water in de kromming van je zitje blijft liggen. Dit zal lelijke plekken veroorzaken in het zitvlak. Het helpt om je meubels schuin tegen elkaar te zetten zodat er geen vocht afloopt! Tenslotte is het raadzaam je meubilair zo nu en dan te impregneren met speciale middelen, zogenaamde protectors. Dit maakt een soort coating op je meubels die de toplaag beschermt tegen viezigheid. Het is raadzaam voor gebruik van dergelijke middelen advies van experts te vragen. Vaak weet de meubelverkoper het beste wat goed is voor zijn product. Ook online kan je vaak advies vragen ver je tuinset.